5. Cooperatives de crèdit mutu

Sistema Wir

Wir és un sistema de moneda local  que té l’origen el 1934, quan es va fundar la societat cooperativa Wir (wir vol dir “nosaltres” en alemany). D’acord amb els seus estatuts, Wir és una associació d’ajuda mútua entre empreses comercials, de fabricació i de serveis. Com un banc central, Wir emet moneda pròpia, que circula entre els socis en qualitat de mitjà de pagament i amb la qual es concedeixen els crèdits. El valor del Wir s’equipara al franc suís (1 wir = 1 franc suís).

El Wir funciona com a moneda complementària, és a dir, la comunitat l’ha acceptat com a mitjà d’intercanvi paral·lel al franc suís, tot i que no és la moneda nacional. Els socis de Wir es donen suport mutu comprant béns els uns als altres amb la seva moneda, i poden rebre crèdits en condicions molt avantatjoses. Això és important en les èpoques de crisi econòmica o quan pugen els tipus d’interès.

L’any 1998 la cooperativa es va rebatejar com a banc. Es calcula que disposa d’un capital de gairebé 20 milions de francs i que l’utilitzen unes 75.000 PIME. Actualment, té com a objectiu convertir-se en el banc de les PIME de tot Suïssa, a més d’esdevenir un banc universal. Un estudi del professor nord-americà James Stodder atribueix l’estabilitat de l’economia suïssa i la seva resistència a les crisis precisament als efectes anticíclics d’aquest sistema de crèdit cooperatiu amb moneda pròpia. Compta amb uns 60.000 socis, dels quals entre un 20 i un 30% són petites i mitjanes empreses d’arreu del país.

  Més informació: “Opciones para gestionar la crisis sistémica de la banca”, de Bernard Lietaer, Dr. Obert Ulanwicz i Dr. Sally Goerner: http://www.lietaer.com/images/Opciones_en_espa_ol.pdf Lietaer, Bernard; Kennedy, Margrit. Monedas regionales. La Hidra de Lerna Ediciones, 2010.

This entry was posted in Topies. Bookmark the permalink.