13. Plans de transició cap a la sostenibilitat

En aquests moments, unes 200 ciutats i barris d’arreu del món estan elaborant o aplicant plans de transició local cap a la sostenibilitat. Són les anomenades ciutats en transició.

La iniciativa sorgí l’any 2005 a Kinsale (Irlanda) i té com a objectiu que les ciutats s’independitzin dels recursos fòssils i visquin d’una manera més respectuosa amb l’entorn. Això passa per reduir la seva despesa energètica i augmentar la producció local de recursos. Els promotors de les ciutats en transició defensen, a més, que la vida sense petroli pot ser més planera i satisfactòria que l’actual.

Les ciutats en transició aposten per la sobirania alimentària a través del conreu i la producció a escala local dels aliments; per aquest motiu, a les ciutats en transició hi ha molts horts comunitaris. El reciclatge juga també un paper rellevant –tot s’intenta reparar i reaprofitar– i es potencia l’ús de les energies renovables. En aquests territoris, els habitatges unifamiliars estan restringits mentre i s’incentiva la construcció amb elements prefabricats i el reciclatge de la runa.

La ciutat de Totnes (Gran Bretanya) constitueix, ara com ara, el millor exponent d’aquest moviment. Actualment compta amb diversos grups de treball i projectes en marxa, com ara la plantació d’arbres fruiters, mesures per augmentar l’eficiència energètica a les llars, una xarxa de productors locals i una moneda complementària per promoure el desenvolupament local, de la qual el 2005 circulaven 5.000 bitllets, canviable en lliures esterlines, al canvi d’1:1, i utilitzada en una setantena de botigues i restaurants.

Encara que aquestes transformacions són molt més fàcils de dur a terme en petites localitats, algunes grans ciutats, com Bristol, de 400.000 habitants, també l’estan aplicant dividint el territori en barris, cada un amb el seu propi procés de transició.

El moviment s’ha consolidat gràcies a la Xarxa de Transició, que agrupa la majoria d’aquestes experiències.

  Més informació: www.transitionnetwork.org www.transitiontownttones.org/ http://movimientotransicion.pbworks.com/w/page/21695346/Movimiento%20de%20Ciudades%20en%20Transici%C3%B3n “Territoris en transició: un camí d’autoorganització de la societat”. Joël Martine. Nexe, 29, desembre de 2001. Fundació Seira i Confederació de Cooperatives de Catalunya. www.nexe.coop/nexe/

This entry was posted in Topies. Bookmark the permalink.